Każdemu z nas zdarzyło się kiedyś mocować z zakręconym słoikiem, który za nic nie chce puścić. Przekręcasz, ciągniesz, używasz całej swojej siły, a wieczko ani drgnie. Frustrujące, prawda? Ale nie martw się, mamy dla Ciebie kilka sprytnych trików, które pomogą Ci poradzić sobie z tym problemem raz na zawsze!
7Gdy winowajcą jest zaschnięta zawartość
Jeśli próbujesz otworzyć słoik, który wcześniej dał się odkręcić bez problemu, to nie uszczelka próżniowa jest problemem. Najprawdopodobniej zawartość słoika zakrzepła pod spodem i między wieczkiem a szklaną krawędzią. W takim przypadku namoczenie w gorącej wodzie powinno pomóc, bo zmiękczy zaschnięte resztki i poluzuje wieczko. Możesz też potrzebować czegoś do lepszego chwytu (np. gumowej rękawiczki czy gumki recepturki). Aby zapobiec temu problemowi w przyszłości, przed zakręceniem do przechowywania przetrzyj krawędź słoika czystą, wilgotną ściereczką.