Nie ma nic lepszego niż filiżanka gorącej herbaty, która rozgrzeje nas w chłodny wieczór. A gdyby tak dodać do niej odrobinę słodyczy? Miód wydaje się być idealnym rozwiązaniem – naturalny i pyszny. Ale czy na pewno jest zdrowszy od cukru? Zanurzmy się w słodki świat miodu i cukru, aby odkryć prawdę!
1Naturalny zawrót głowy – czy miód rzeczywiście jest zdrowszy?
Miód od lat cieszy się sławą naturalnego produktu. Ale czy cukier jest gorszy? Pamiętajmy, że biały cukier, który kupujemy w sklepie, pochodzi z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Oznacza to, że obydwa produkty – zarówno miód, jak i cukier – są w swojej istocie naturalne i obydwa zaliczamy do „cukrów dodanych”. Jak twierdzi Jenny Friedman, dietetyk z Filadelfii, dla naszego organizmu nie ma znaczenia, czy wybierzemy miód czy cukier.