W idealnym świecie moglibyśmy jeść tyle słodyczy, ile chcemy – kiedy tylko mamy na nie ochotę – bez żadnych konsekwencji. W rzeczywistości jednak wiemy, że to po prostu niemożliwe. Choć uwielbialibyśmy kończyć każdy wieczór kilkoma plastrami lepkiego, miodowego ciasta lub czekoladowego sernika z espresso, doskonale zdajemy sobie sprawę z negatywnych skutków nadmiaru cukru. Mimo to słodkie przysmaki potrafią być naprawdę trudne do odparcia, dlatego zwróciliśmy się do neuronaukowca dr Nicole Aveny, eksperta w dziedzinie uzależnień od jedzenia, aby dowiedzieć się, co dzieje się z naszym mózgiem, gdy jemy mniej cukru – wiesz, jako motywacja do zastanowienia się dwa razy przed zamówieniem dużej podwójnej czekoladowej kawy mrożonej z bitą śmietaną.
7Poprawa jakości snu
Nie jest zaskoczeniem, że to, co jesz, może wpływać na Twój sen, a nadmierne spożycie cukru może zakłócać cykl snu i czuwania oraz prowadzić do niespokojnych nocy. „Ograniczając spożycie cukru, tworzysz bardziej stabilne środowisko dla snu” – mówi Avena. „Bez skoków i spadków poziomu cukru we krwi, doświadczysz mniej zakłóceń w swoich wzorcach snu, co doprowadzi do bardziej relaksującego i regenerującego snu”.