W idealnym świecie moglibyśmy jeść tyle słodyczy, ile chcemy – kiedy tylko mamy na nie ochotę – bez żadnych konsekwencji. W rzeczywistości jednak wiemy, że to po prostu niemożliwe. Choć uwielbialibyśmy kończyć każdy wieczór kilkoma plastrami lepkiego, miodowego ciasta lub czekoladowego sernika z espresso, doskonale zdajemy sobie sprawę z negatywnych skutków nadmiaru cukru. Mimo to słodkie przysmaki potrafią być naprawdę trudne do odparcia, dlatego zwróciliśmy się do neuronaukowca dr Nicole Aveny, eksperta w dziedzinie uzależnień od jedzenia, aby dowiedzieć się, co dzieje się z naszym mózgiem, gdy jemy mniej cukru – wiesz, jako motywacja do zastanowienia się dwa razy przed zamówieniem dużej podwójnej czekoladowej kawy mrożonej z bitą śmietaną.
6Zmniejszenie lęku
Ta paczka ciasteczek może sprawić, że poczujesz się dobrze w danej chwili, ale może też powodować lęk. Avena mówi: „Cukier może powodować gwałtowne wahania poziomu glukozy we krwi, a słaba kontrola glikemii jest związana z wyższym poziomem lęku”. (Więcej na ten temat można przeczytać w jej książce „Sugarless: 7-etapowy plan odkrywania ukrytych cukrów, poskramiania zachcianek i pokonywania uzależnienia”). Jest to również związane z połączeniem między mózgiem a jelitami.