W idealnym świecie moglibyśmy jeść tyle słodyczy, ile chcemy – kiedy tylko mamy na nie ochotę – bez żadnych konsekwencji. W rzeczywistości jednak wiemy, że to po prostu niemożliwe. Choć uwielbialibyśmy kończyć każdy wieczór kilkoma plastrami lepkiego, miodowego ciasta lub czekoladowego sernika z espresso, doskonale zdajemy sobie sprawę z negatywnych skutków nadmiaru cukru. Mimo to słodkie przysmaki potrafią być naprawdę trudne do odparcia, dlatego zwróciliśmy się do neuronaukowca dr Nicole Aveny, eksperta w dziedzinie uzależnień od jedzenia, aby dowiedzieć się, co dzieje się z naszym mózgiem, gdy jemy mniej cukru – wiesz, jako motywacja do zastanowienia się dwa razy przed zamówieniem dużej podwójnej czekoladowej kawy mrożonej z bitą śmietaną.
5Stabilny poziom cukru we krwi
„Koniec z kolejką górską spadków energii i cukrowych zastrzyków” – mówi Avena, dodając, że ograniczając cukier, pomagasz ustabilizować poziom cukru we krwi, co prowadzi do mniejszych wahań nastroju, bardziej konsekwentnej energii i lepszej ogólnej regulacji nastroju.