W idealnym świecie moglibyśmy jeść tyle słodyczy, ile chcemy – kiedy tylko mamy na nie ochotę – bez żadnych konsekwencji. W rzeczywistości jednak wiemy, że to po prostu niemożliwe. Choć uwielbialibyśmy kończyć każdy wieczór kilkoma plastrami lepkiego, miodowego ciasta lub czekoladowego sernika z espresso, doskonale zdajemy sobie sprawę z negatywnych skutków nadmiaru cukru. Mimo to słodkie przysmaki potrafią być naprawdę trudne do odparcia, dlatego zwróciliśmy się do neuronaukowca dr Nicole Aveny, eksperta w dziedzinie uzależnień od jedzenia, aby dowiedzieć się, co dzieje się z naszym mózgiem, gdy jemy mniej cukru – wiesz, jako motywacja do zastanowienia się dwa razy przed zamówieniem dużej podwójnej czekoladowej kawy mrożonej z bitą śmietaną.
3Regulacja dopaminy
Znasz to uczucie przyjemności, które odczuwasz, gdy pozwalasz sobie na coś słodkiego? Jest ono spowodowane przez dopaminę, neuroprzekaźnik związany z nagrodą i przyjemnością. Avena wyjaśnia: „Cukier aktywuje układ nagrody w mózgu, dlatego jest tak uzależniający. Nadmierne spożycie cukru może prowadzić do zaburzenia uwalniania dopaminy, podobnie jak w przypadku substancji uzależniających. Ale ograniczając cukier, pomagasz swojemu mózgowi ponownie skalibrować system nagrody, co prowadzi do zmniejszenia zachcianek i zdrowszego stosunku do jedzenia”.