Więcej

    Co dzieje się z Twoim mózgiem, gdy ograniczasz cukier?

    W idealnym świecie moglibyśmy jeść tyle słodyczy, ile chcemy – kiedy tylko mamy na nie ochotę – bez żadnych konsekwencji. W rzeczywistości jednak wiemy, że to po prostu niemożliwe. Choć uwielbialibyśmy kończyć każdy wieczór kilkoma plastrami lepkiego, miodowego ciasta lub czekoladowego sernika z espresso, doskonale zdajemy sobie sprawę z negatywnych skutków nadmiaru cukru. Mimo to słodkie przysmaki potrafią być naprawdę trudne do odparcia, dlatego zwróciliśmy się do neuronaukowca dr Nicole Aveny, eksperta w dziedzinie uzależnień od jedzenia, aby dowiedzieć się, co dzieje się z naszym mózgiem, gdy jemy mniej cukru – wiesz, jako motywacja do zastanowienia się dwa razy przed zamówieniem dużej podwójnej czekoladowej kawy mrożonej z bitą śmietaną.

    3
    Regulacja dopaminy

    Znasz to uczucie przyjemności, które odczuwasz, gdy pozwalasz sobie na coś słodkiego? Jest ono spowodowane przez dopaminę, neuroprzekaźnik związany z nagrodą i przyjemnością. Avena wyjaśnia: „Cukier aktywuje układ nagrody w mózgu, dlatego jest tak uzależniający. Nadmierne spożycie cukru może prowadzić do zaburzenia uwalniania dopaminy, podobnie jak w przypadku substancji uzależniających. Ale ograniczając cukier, pomagasz swojemu mózgowi ponownie skalibrować system nagrody, co prowadzi do zmniejszenia zachcianek i zdrowszego stosunku do jedzenia”.

    Polecamy

    Koniec z plamami! Sekrety skutecznego prania, o których nie mieliście pojęcia!

    Zmagasz się z uporczywymi plamami na swoich ulubionych ubraniach? Czerwone wino, trawa, a może tłuszcz? Spokojnie, mamy na to sposób! Przedstawiamy rewolucyjny poradnik, który...

    Wakacyjne triki: Jak spakować walizkę niczym mistrz Terisa i nie zwariować!

    Pakowanie walizki na wakacje to dla wielu prawdziwy koszmar. Góry ubrań, kosmetyki, a wszystko to musi zmieścić się w jednej, nieszczęsnej torbie. Znasz to...

    Demencja? Nie Dziękuję! 6 Prostych Zmian, Które Zminimalizują Twoje Ryzyko

    Demencja to coraz powszechniejszy problem, który dotyka miliony ludzi na całym świecie. Choć naukowcy wciąż nie odkryli lekarstwa na tę chorobę, to wiemy już,...

    Podobne

    Koniec z procentami! Zobacz, jak Twój organizm Ci za to podziękuje!

    Kto z nas nie zna tego uczucia? Budzisz się...

    Gotowe dania – ratunek czy kulinarne piekło? Odkryj prawdę o gotowych posiłkach!

    W dzisiejszych czasach, kiedy tempo życia gna na złamanie...

    Miód czy cukier – Który z nich wychodzi zwycięsko?

    Nie ma nic lepszego niż filiżanka gorącej herbaty, która...