W idealnym świecie moglibyśmy jeść tyle słodyczy, ile chcemy – kiedy tylko mamy na nie ochotę – bez żadnych konsekwencji. W rzeczywistości jednak wiemy, że to po prostu niemożliwe. Choć uwielbialibyśmy kończyć każdy wieczór kilkoma plastrami lepkiego, miodowego ciasta lub czekoladowego sernika z espresso, doskonale zdajemy sobie sprawę z negatywnych skutków nadmiaru cukru. Mimo to słodkie przysmaki potrafią być naprawdę trudne do odparcia, dlatego zwróciliśmy się do neuronaukowca dr Nicole Aveny, eksperta w dziedzinie uzależnień od jedzenia, aby dowiedzieć się, co dzieje się z naszym mózgiem, gdy jemy mniej cukru – wiesz, jako motywacja do zastanowienia się dwa razy przed zamówieniem dużej podwójnej czekoladowej kawy mrożonej z bitą śmietaną.
1Poznaj eksperta
Dr Nicole Avena jest neuro naukowcem badawczym, autorką i ekspertem w dziedzinie żywienia, diety i uzależnień. Posiada doktorat z neurobiologii i psychologii z Princeton oraz odbyła staż podoktorski z biologii molekularnej w Rockefeller. Jest profesorem nadzwyczajnym neurobiologii w Icahn School of Medicine na Mount Sinai oraz profesorem wizytującym psychologii na Uniwersytecie Princeton. Avena jest autorką kilku książek, w tym „Sugarless: 7-etapowy plan odkrywania ukrytych cukrów, poskramiania zachcianek i pokonywania uzależnienia”.